/ Istock
Иран забрани с незабавен ефект преподаването на всички чужди езици, включително английски и арабски, в детските градини и началните училища, съобщиха държавните медии.

"Преподаването на чужди езици е забранено в детските градини, яслите и началните училища, тъй като на тази възраст се формира иранската идентичност на детето", заяви Масуд Техрани-Фарджад, служител на Министерството на образованието, според информационна агенция ИРНА.

През 2018 г. Ислямската република вече забрани преподаването на английски език в началните училища, въпреки че той се изучава от средното училище.

"Забраната за преподаване на чужди езици не се отнася само за английския, но и за други езици, включително арабски", подчерта Техрани-Фаржад.
Персийският език, единственият официален език в Иран, е силно повлиян от арабския, но също така заимства от френския и английския.

През юни 2022 г. Министерството на образованието сигнализира за плана си да започне "опит за преподаване на френски език" в училищата в цялата страна, за да "премахне монопола на английския език".

През септември правителството забрани на ирански ученици или ученици с двойно гражданство да посещават международни училища, като заяви, че иранските деца са длъжни да следват училищната програма на страната.

Решението доведе до внезапно намаляване на броя на учениците в някои международни училища в Техеран, включително френски и германски учебни заведения.
БГНЕС