Иран отхвърли резолюцията на МААЕ за ядрената му програма
Иран отхвърли резолюцията на МААЕ за ядрената му програма / снимка: Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад отхвърли като неправомерна резолюцията на Международната агенция за атомна енергия за ядрената програма на Техеран и заяви, че страната му ще произвежда по-високо обогатен уран, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

"Под натиска на няколко привидно силни страни . . . Международната агенция за атомна енергия прие незаконна резолюция срещу иранската нация", каза Ахмадинеджад в предавана по телевизията реч в град Исфахан.

Иранският президент изрази разочарование от преговорите по подкрепяната от ООН сделка, предвиждаща Техеран да изнася в чужбина уран за по-нататъшно обогатяване, след което той да бъде използван като ядрено гориво за реактор с изследователски цели, пише БТА.

Той посочи, че Иран има намерение самостоятелно да произвежда обогатен до 20 процента уран и всичко необходимо за ядрената му програма. Ахмадинеджад заяви също, че Израел е напълно безсилен да спре ядрената програма на Техеран.

"Ционисткият режим (Израел) и неговите (западни) поддръжници не могат да направят абсолютно нищо, за да спрат ядрената дейност на Иран", каза той.