Иран обвинява Запада, че губи време в ядрени преговори
Иран обвинява Запада, че губи време в ядрени преговори / снимка: Reuters

Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който е в Пекин, обвини западните сили, че искат да изгубят време в ядрените преговори, като отказват подготвителни срещи преди срещата в Москва на 18 и 19 юни, съобщи сайтът на иранското правителство, цитиран от АФП.

„Иран е готов да продължи преговорите в Москва и в Пекин и направи добри предложения”, заяви иранският президент по време на среща с китайския премиер Вън Цзябао. „Но имайки предвид факта, че след срещата в Багдад (на 23 и 24 май) и съгласно сключеното споразумение, нашите усилия да организираме среща на ниво заместници на Аштън и заместник на главния ирански преговарящ Саид Джалили не завършиха с успех, ние смятаме, че западните сили търсят извинения и губят време" в ядрени преговори”, допълни той.

„Въпреки това, Ислямска република Иран е готова да води преговори, въпреки отсъствието на желание от западните страни да сключат принципно споразумение по ядрения въпрос”, каза Ахмадинеджад, допълва БТА. Той изтъкна, че Иран не очаква ядреният въпрос да бъде решен само на една среща и допълни, че се надява „с доброто желание, изразено от Ислямската република, бъдещите разговори ще водят към решение”.

Според иранските медии Али Багхери, заместник на главния ирански преговарящ, е изпратил две писма, с които иска среща с Хелга Шмид, заместник на Катрин Аштън, за да подготви срещата в Москва, но не е получил отговор. Саид Джалили е написал днес писмо до Катрин Аштън, в което критикува отказа да се организира подготвителна среща.