Иран и Ирак разширяват сътрудничеството във военната и икономическата сфера
Иран и Ирак разширяват сътрудничеството във военната и икономическата сфера / netinfo
Иран възнамерява да предприеме действия за разширяването на военните си и икономически връзки с Ирак, заяви иранският посланик в Багдад в интервю за “Ню Йорк таймс”.

Посланик Хасан Каземи Куми заяви, че Иран е готов да предложи на Ирак помощ в обучението на армията, оборудване и съветници за осигуряване на безопасността, а също така да поеме по-голяма отговорност за реконструкцията на страната.

Той също така потвърди за пръв път, че двамата иранци, които бяха задържани от американската армия са били военни, както САЩ претендираха. “Те са работили в сферата на сигурността в Ислямската република. Това е ясно”, каза Хасан Каземи Куми по време на продължилото 90 минути интервю пред авторитетното американско издание.

Иранците са били в Ирак, защото “двете страни са се споразумели да разрешават проблемите в сигурността”, заяви дипломатът, добавяйки, че те “са отишли да се срещнат с иракската страна”.

Куми също така обяви, че Иран възнамерява в най-скоро време да открие клон на Националната банка в Багдад, което беше потвърдено от представител на иракските власти.