Ирак
Ирак / БГНЕС, архив
Страната е обзета от демонстрации срещу САЩ след смъртта на иранския генерал
Президентът на Ирак Бархам Салих призова целия свят към сдържаност след убийството в Багдад на иранския генерал Касем Солеймани, ликвидиран с американски въздушен удар. Призивът бе отправен в момент, в който много проирански командири призоваха силите си да са в готовност, за да отговорят на убийството на генерала, предадоха Франс прес и Ройтерс.

Салих, който неотдавна заплаши, че по-скоро би подал оставка, отколкото да номинира за премиер кандидат, който е открито проирански настроен, днес осъди агресията срещу Солеймани, влиятелния емисар на Техеран, отговарящ за иракските въпроси, и Абу Махди ал Мухандис, неговия главен помощник, загинал при същия удар.

ЕС призова за успокояване на обстановката в Ирак на всяка цена

"Сега обаче трябва гласът на разума да надделее, трябва да поставим националния си интерес на първо място и да избягваме трагедиите на въоръжения конфликт, раздирал Ирак в продължение на четири десетилетия", заяви президентът.

Великият иракски аятолах Али Систани нарече в петъчната си проповед удара срещу Солеймани и Ал Мухандис "неоправдано убийство". Той заяви, че американците няма да намерят покой никъде по света и добави, че днес съпротивителното движение в Ирак, Сирия и Ливан ще си отмъсти за Солеймани.

В изявление, разпространено от офиса на Систани, се казва, че нападението срещу международното летище в Багдад е безочливо нарушение на международните споразумения и е довело до убийството на няколко командири, които са победили терористите от "Ислямска държава", предаде Ройтерс. В свещения иракски град Кербала представител на Систани каза по време на проповед, че убийството е крещящо нарушение на иракския суверенитет, а хилядите поклонници отвърнаха със скандирания: "Не на Америка".

САЩ призовават гражданите си в Ирак да напуснат незабавно страната

На други места в Ирак хиляди хора използваха петъчните молитви, за да организират демонстрации и да издигат антиамерикански лозунги като "Смърт на Америка" и "Отмъщение, отмъщение".

Хади ал Амири, командирът на подкрепяната от Иран Организация Бадр, сражавала се на страната на Иран по време на ирано-иракската война, призова всички национални сили да се обединят, за да изгонят чуждите войски, чието присъствие е станало според него безсмислено в Ирак. Амири ръководи и политически блок, който представлява милициите Бадр и е вторият по големина в иракския парламент, припомня АФП.

Рохани: Иран и "свободните страни в региона" ще отмъстят на САЩ за смъртта на иранския генерал

Мириам Раджави, ръководителката на иранската опозиционна група в изгнание - Муджахидините на иранския народ, припомни обаче, че Солеймани е лично замесен в избиването на стотици хиляди хора и че е стои зад убийството на представители на иранската опозиционна група в лагера Ашраф в Ирак, както и на много други терористични операции срещу иранската съпротива в Иран и на други места. Според нея сега е настъпил моментът да се "изгонят моллите от региона, по-специално от Ирак, Сирия и Ливан", предаде АФП.
 


"С елиминирането му процесът за сваляне на режима на моллите ще се ускори много. Касем Солеймани беше един от най-големите престъпници в историята на Иран, лично замесен в избиването на стотици хиляди хора в региона", каза Раджави.

Американският персонал, работещ на иракските петролни полета, напуска страната часове след въздушния удар на САЩ, при който бяха убити ирански генерал и иракски водач на проирански милиции, предаде ДПА. Агенцията се позовава на представител на иракската петролна индустрия.

Заминаването на американците е отговор на искане на правителството на САЩ, заяви говорителят на иракското министерство на петрола Асем Джихад, без да дава повече подробности.
Министерството съобщи, че Ирак напускат и някои американски граждани, работещи за чужди петролни компании в богатия на петрол град Басра.

Днес американското посолство в Багдад призова американските граждани да напуснат незабавно Ирак, обосновавайки се с нарасналото напрежение в страната и региона.

Иракското министерство на петрола заяви, че положението на петролните находища в цялата страна е нормално и дейностите, свързани с добива и износа на петрол, не са засегнати от последните събития.
БТА