/ iStock/Getty Images
Йорданските власти възобновиха действието на въведените по-рано ограничения от 17 до 30 септември заради нарастването броя на жителите на страната, заразени с коронавируса, съобщи днес йорданският в. Ар Рай", цитиран от ТАСС.

"Училищата в Аман, Ирбид, Зарка и други градове на страната са затворени до края на септември, учениците от 4-ти до 11-и клас отново преминават към дистанционна форма на обучение", отбелязва изданието.

Според разпореждане на министерството на вакъфите и ислямските въпроси за две седмици се преустановяват религиозните служби в джамиите и църквите. Държавните ведомства, предприятията от сферата на търговията и услугите преминаха към намалено работно време. Градските власти затвориха пазарите, ресторантите и залите за банкети. В Аман днес полицията изолира 10 жилища, в които живеят заразени с коронавирус. Сходни мерки се предприемат в други населени места, а на редица места от 18.00 ч. до 6.00 ч. ще е в сила полицейски час. Йорданският министър-председател Омар Разаз изрази надежда, че въведените ограничения ще позволят да се избегне пълното спиране на икономиката, което, по думите му, ще има крайно негативни последствия, предвид спада на БВП на страната с 5 процента и ръста на безработицата до 23 процента.

През юни йорданските власти започнаха рестартиране на повечето сектори на икономиката и възобновиха транспортните връзки между регионите след отмяна на извънредното положение, което бе в сила до 21 март. От 8 септември бяха отворени международните летища, което предизвика поток от връщащи се в страната от чужбина нейни граждани, и от туристи.

Според данни на статистиката броят на заразените с коронавируса в Йордания е нараснал за денонощие със 175 и е достигнал общо 3852 души. От 28 март в кралството са регистрирани 26 починали от заразата, а броят на излекуваните достигна 2349 души.

Във вторник здравният министър Саад Джабер предупреди, че на собственици на заведения, които продължават да нарушават санитарно-епидемичните мерки, от сега нататък ще се налага арест за 14 денонощия. По-рано, според оповестени от него данни, за неспазване на правилата за носене на маски и социална дистанция са били затворени повече от 4000 магазини.

"Безотговорното поведение на редица граждани създава сериозна заплаха за общественото здраве и спрямо нарушителите ще се прилагат най-строги мерки", подчерта Джабер.
БТА