/ Guliver/Getty Images
Инициативата на Белия дом и на Иванка Тръмп за подпомагане на жени в развиващите се страни обяви първите субсидии в размер на 27 милиона долара за 14 проекта в 22 страни, повечето от които в Африка, Латинска Америка и Югоизточна Азия, предаде Асошиейтед прес.
Инициативата за глобално развитие и просперитет на жените бе подета през февруари с първоначални инвестиции от 50 милиона долара, дошли от американската Агенция за международно развитие. Сега малко повече от половината от сумата - 27 милиона долара - е отишла за фонда на инициативата за партньорство с частни компании и други партньори.

Първите 14 проекта, които получават дял от тази сума в размер на 27 милиона долара, са били подбрани от 120 кандидатури. Проектите целят да помогнат на жените със заетостта и предприемачеството, да им предоставят възможности за финансиране и други помощи.

Така например в Руанда проект ще помогне на жените на навлязат в бързо развиващия се енергиен сектор. Латиноамериканска инициатива цели да подготви близо 9000 жени за технологични работни места в Бразилия, Чили, Мексико, Колумбия и Перу. Друг проект е в подкрепа на жените, работещи в птицеферми в Индонезия.
БТА