Индия и Русия ще се споразумеят за изграждане на още 4 реактора
Индия и Русия ще се споразумеят за изграждане на още 4 реактора / снимка: БГНЕС

Индия и Русия ще сключат споразумение за изграждане на четири нови блока в АЕЦ „Куданкулам”, предаде ИТАР-ТАСС. Това се казва в съвместно изявление на руския президент Владимир Путин и премиера на Индия Манмохан Сингх, пояснява агенцията. Руският президент Владимир Путин пристигна на двудневно посещение в Индия.

Русия и Индия изразяват стремежа си да продължат съвместната работа в сферата на мирното използване на ядрената енергия, особено в атомната енергетика, "за да може Индия да осъществи целите си в развитието на атомната енергетика и постигането на енергийна сигурност по стабилен начин".

Русия ще изчака Групата на ядрените доставчици да вдигне ограниченията си за Индия, подчерта шефът на Руската федерална агенция по атомна енергия /Росатом/ Сергей Кириенко.

Шефовете на двете държавни ядрени ведомства са подписали меморандум за намерения, според който Индия поема задължението реакторите и ядреното гориво, доставяно от Русия, да останат под гаранциите на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ през целия период на фактическото им използване според бъдещо споразумение за гаранции, което Индия трябва да сключи с агенцията.