/ ThinkStock/Getty Images
Тестовете започват на 1 януари
Икономическите имигранти, които искат да се заселят в канадската провинция Квебек, ще минават "изпит на ценностите", пише АФП.

Някои организации и активисти критикуват такива проверки, но регионалното правителство каза, че са необходими.

"Важно е да разбираме ценностите на обществото, в което искаме да живеем.", каза премиера на Квебек Франсоа Лего. Изпитът ще включва въпроси за подкрепа на демокрацията, равенството между половете и нов закон за светския характер на обществото в Квебек, който забранява на работещите в обществения сектор да носят религиозни дрехи и символи, като тюрбани и забрадки.

"Целта ни е да повишим нивото на интеграция на имигрантите.", казва министъра на имиграцията на Квебек Симон Жолен-Барет.

Въпреки новите ограничения, Квебек иска имигранти. Квотите бяха увеличени от 40 000 за 2019 г. на 44 500 за 2020 г. Квебек има специален статут, който позволява на провинцията да избира кои имигранти да допусне и да решава на кого да даде т. нар. сертификат за селекция, който е първата стъпка към придобиване на разрешение за постоянно пребиваване.

Тестовете започват на 1 януари. Те важат за икономически имигранти, а не за бежанци. За да ги преминат, изпитваните ще трябва да отговорят правилно на 15 от 20 въпроса.