/ Thinkstock/Getty Images
Говорителят на VUB Сико Витерманс потвърди пред AФП, че договорът на Сон е прекратен
Белгия отказа виза на китайски учен и му забрани да се движи в свободната от паспортни проверки зона на ЕС за осем години, след като го определи като потенциална заплаха за националната сигурност, предаде БГНЕС.

Сон Ксинин, ръководителят на подкрепяния от китайското правителство институт Конфуций в университета VUB в Брюксел, привлече вниманието на белгийската разузнавателна агенция VSSE за "навреждане на националната сигурност", посочват източниците.

12 мигранти бяха открити в хладилен камион в Белгия

Вестниците „Де Морген“ и „Де Щаандард“ твърдят, че Сон, изследовател на политиката, който посещава Белгия повече от десетилетие, е заподозрян в "шпионаж" за китайската държава, без да посочва точни подробности за обвиненията срещу него.

Белгийската национална служба за имиграция заяви, че на Сон е отказано подновяване на виза в началото на септември, "поради съображения за обществен ред" след редовни посещения на страната от 2007 г., без изобщо да пребивава постоянно.

Хванаха един от най-търсените престъпници в Европа

Други източници казаха за АФП, че терминологията "обществен ред" обхваща и въпросите за шпионаж и намеса във вътрешните работи, наблюдавани от VSSE.

Подозренията срещу Сон са такива, че му беше забранено да влиза в 26-те страни на Шенгенската зона за осем години - рядка стъпка, според източниците на АФП.

Говорителят на VUB Сико Витерманс потвърди пред AФП, че договорът на Сон е прекратен.

Белгия за пръв път ще има жена премиер?

"Институтът Конфуций ще има нов директор, номиниран от Китай - и ще бъдат съставени ясни споразумения", каза Витерманс.

Китайското правителство разшири своята глобална мрежа от Институтите Конфуций, инструмент за меко влияние, който предоставя на университетите-партньори по целия свят средства и преподаватели за преподаване на китайски език и култура - подобно Испанския институт Сервантес.

Има повече от 500 института в около 150 страни и региони.