Идеологът на Кремъл Владислав Сурков поема модернизацията на икономиката
Идеологът на Кремъл Владислав Сурков поема модернизацията на икономиката / снимка: Reuters

Идеологът на Кремъл Владислав Сурков бе назначен днес за вицепремиер, отговарящ за модернизацията на икономиката, предаде АФП, позовавайки се на руски осведомителни агенции. Новината съобщил лично президентът Дмитрий Медведев на срещата си със Сурков, който досега бе първи зам.-ръководител на Кремълската администрация.

Владислав Сурков е смятан за „сивия кардинал” на руската власт и основен идеолог на режима на силния човек в страната Владимир Путин. Той е един от най-критикуваните от опозицията представители на държавното управление в Русия. Сурков е авторът на концепциите за „насочвана демокрация” или „суверенна демокрация” за описване на политическия режим в Русия.

Повишението му идва в момент, когато властите в Русия са изправени пред безпрецедентно протестно движение, предизвикано от парламентарните избори от 4 декември. Тези избори бяха спечелени от управляващата партия „Единна Русия”, които според опозицията и независимите наблюдатели са били белязани от нарушения, припомня БТА.

Участниците в масовите протести настояват изборните резултати за бъдат анулирани, а премиерът Владимир Путин да подаде оставка. След четири години на премиерския пост иска Путин се готви да се върне в президентството, което бе принуден да напусне след два поредни мандата (2000-2008 г.), отбелязва АФП.