Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо / БГНЕС
Венецуелският опозиционен лидер Хуан Гуайдо отрече да има връзки с колумбийска паравоенна група, след публикация на негови снимки с двама от предполагаемите й лидери, предаде ДПА.

Снимките, както се твърди, са били направени в деня, когато в края на февруари Гуайдо беше в съседна Колумбия на благотворителен концерт за подпомагане на хуманитарната помощ за Венецуела. Гуайдо се появи изненадващо на концерта, организиран от милиардера Ричард Брансън.

Публикувани в социални медии през последните няколко дни, снимките показват Гуайдо с двама предполагаеми ръководители на групировката "Растрохос", за която се смята, че е замесена в наркотрафик и изнудване.

Венецуела обвини опозиционния лидер Хуан Гуайдо в държавна измяна

Стотици снимки са били направени на Гуайдо същия ден, написа той в коментар, публикуван от контролираното от опозицията Национално събрание, на което той е председател.
"Трудно е да правиш разграничение между хора, които искат да се снимат с теб", каза Гуайдо, цитиран от ДПА.

Гуайдо получи подкрепата на десетки държави за кампанията си за отстраняване на президента Николас Мадуро, който спечели втори мандат на спорни избори миналата година и е начело на страната по време на икономическия й срив.
 


"Да се използват тези снимки за представяне на лъжи означава да играеш играта на режима на Мадуро", каза Гуайдо пред колумбийското "БЛУ радио".

Двамата мъже на снимките по-късно бяха пратени в затвора, а Гуайдо каза, че приветства тази стъпка. "Ако те са част от незаконни групи, така и трябва да бъде", каза опозиционният лидер.
Случаят със снимките се появи на фона на високото напрежение между Богота и Каракас заради венецуелските военни учения край общата граница. Венецуела обвинява Колумбия, че се готви да я нападне, твърдение, което Богота отрича.

Николас Мадуро обвини Колумбия, че се опитва да предизвика военен конфликт с Венецуела

Генерал Луис Фернандо Наваро, главнокомандващ на колумбийската армия, потвърди днес пред местни медии, че двамата мъже от снимките с Гуайдо са членове на "Растрохос" и са заловени, предаде Асошиейтед прес. Наваро каза, че единият мъж е Албейро Лобо Кинтеро, с прозвище Брат, а другият - Хайро Дуран, с прозвище Младши.

Колумбия и Венецуела имат 2200-километрова граница, по протежение на която има стотици незаконни места за преминаване, контролирани от престъпни банди.

"Растрохос" действат в региона от почти 20 години и през известен период бяха смятани за една от най-големите престъпни групи за наркотрафик в региона. След залавянето на няколко техни ръководители през 2012 г. обаче, броят им започна да се топи и влиянието им отслабна.
БТА