/ Guliver/Getty Images, архив
Ерусалимският храм "Възкресение Христово" отвори днес врати, след като три дни бе затворен в знак на протест срещу данъчната политика на градските власти в Ерусалим, съобщи ТАСС.

В 4 часа местно време големите дървени порти бяха отворени от двама пазачи и чакащите отвън богомолци влязоха в свещеното място, предаде Франс прес.

Отвориха гроба на Исус Христос в Ерусалим (СНИМКИ)

"Благодарим на Бог за комюникето, разпространено по-рано от премиера и изразяваме нашата благодарност към тези, които работиха неуморно, за да запазят присъствието на християнството в Ерусалим", заявиха в общо комюнике Гръцката православна, Арменската апостолическа и Католическата църква.

Няколко часа по-рано вчера правителството на Бенямин Нетаняху обяви, че отменя плановете да се облагат църквите в Ерусалим с данъци.

Божи гроб
БГНЕС

Църквата, изградена на мястото, където според църковното предание е било положено тялото на разпнатия Исус, бе затворена от неделя.
 
Храмът на Божи гроб в Ерусалим е главната светиня на християнския свят. Смята се, че той е на мястото, където, според Светото писание, е бил разпънат, погребан и после е възкръснал Исус Христос.
 
Вижте какво откриха археолози, след като отвориха гроба на Исус Христос (ВИДЕО)

Мястото било открито от пратеници на римския император Константин три века по-късно, а към 335 г. там е построен т.нар. първи храм на Божи гроб, който днес се е разраснал в обширен архитектурен комплекс.
 
Той включва хълма Голгота, параклисът в центъра на храма, скриващ пещерата с Божи гроб, подземния Храм на животворящия кръст, храм "Св. Елена" и няколко параклиса.

Божи гроб
БГНЕС

БГНЕС