Холивудската актриса Британи Мърфи вероятно е била отровена
Холивудската актриса Британи Мърфи вероятно е била отровена / Gulliver/Getty Images

Актрисата Британи Мърфи, която почина през 2009 година, може и да е била убита, сочат резултатите от нова експертиза.

Като официални причини за смъртта на Мърфи бяха изтъкнати пневмония и анемия. Пет месеца по-късно обаче почина и съпругът й - сценаристът Саймън Монджак, като симптомите бяха същите. Бащата на актрисата тогава заяви, че не вярва в съвпадения и поръча нова, независима експертиза.

Резултатите от нея сочат, че е възможно съпрузите да са били отровени. Анализът на останките им показват съдържание на тежки метали, чиито нива са няколко пъти над допустимите. Токсините са същите, които се съдържат в отрова за мишки и насекоми.

В последните часове на Мърфи у нея са налице всички симптоми вследствие случайно поглъщане на подобен препарат, отровен както за гризачите, така и за хората - главоболие, замайване, коремни спазми, кашлица, изпотяване, загуба на ориентация, хрипове и пневмония.

Таблоидите тогава твърдяха, че актрисата е починала от свръхдоза или от анорексия, напомня БГНЕС. Баща й Анджело Бертолоти (Angelo Bertolotti) отхвърли тези хипотези и заяви, че няма да намери покой, докато не разбере истината.

Той заяви, че в косите на дъщеря му са били открити следи от отрова за мишки, което означава, че е била отровена. Бертолоти е дал част от косите на Британи в независима лаборатория. Той винаги е отхвърлял заключенията на института по съдебна медицина в Лос Анджелис, който посочи като причина за смъртта пневмония.

Според заявеното от бащата пред Ню Йорк Дейли, повишените нива на отровни метали, главно барий, използван в отровата за плъхове, са открити в тленните останки на актрисата

Резултатите "сочат отравяне", според Анджело Бертолоти . "Искаме подновяване на разследването, за да се открие извършителят (на престъплението). "За да не преча на новото разследване не мога още да назова човека, когото подозирам", каза Бертолоти.

Британи Мърфи почина внезапно на 20 декември в банята на дома си в Холивуд Хилс. Съдебният лекар посочи, че смъртта е настъпила след инфаркт, резултат от пневмония, анемия и "голяма интоксикация с медикаменти". Мъжът й - британският сценарист Саймън Монджак (Simon Monjack) - почина пет месеца след Британи. Той бе на 39 години и почина в същия дом, също от пневмония.

Директорът на института по съдебна медицина в Лос Анджелис Крейг Харви ( Craig Harvey), уточни, че службата му е предоставила косите за нови анализи, но оттогава Бертолоти не му се е обаждал и той поддържа първоначалните заключения.

Последният филм, в който участва американската актриса Британи Мърфи, излезе на голям екран през 2010 година. Това бе психологическият трилър "Изоставен" (Abandoned). Лентата, продуцирана от Джефри Шенк и Бари Барнхолц, беше последната филмова роля за 32-годишната Мърфи, която участва във филми като "Осмата миля" (8 Mile), "Луди години" (Girl, Interrupted) и "Баровки" (Clueless), но работеше главно в нискобюджетни продукции в последните години от живота си.