САЩ са мултинационална държава, в която живеят хора, чийто корени са от всички краища на света. Те използват различни начини, за да съхраняват своят културна идентичност и расова принадлежност.

10-годишната Анаис Ким вече е ветеран в Холивудския коледен парад. Момиченцето е част от трупа, съставена от корейско-американски изпълнители. Зад идеята стои професионалната танцьорка Джу-ин Парк Ли, която започва инициативата в гаража на дома си в Ел Ей.

Първоначалната цел била нейните деца, които са родени в САЩ да бъдат свързани с корейската култура, но модерен начин, разказва rfa, част от Voice of America (VOA).

"Стилът на нашето представление е много корейски, но пък костюмите ни имат нотка на модерност", споделя ръководителката на ансамбъла. "Традиционните корейски танци не са толкова бързи. Движенията са много бавни и плавни. Но, аз исках да добавя повече динамика и добавих допълнително елементи от европейски произход, като например балет", добавя тя.

Кейт Ларсън, която също е танцьор в трупата, разказва, че за нея е много приятно да се смесват традиционните корейски стилове с модерни елементи. "Например сега съм облечена в ханбок - традиционно корейско облекло. Обикновено момичетата в Южна Корея носят пола, но ние сме с много широки панталони. Това е фюжън стил, с който ни е по-лесно да танцуваме и да скачаме във въздуха. В същото време на гърба на дрехата ни има традиционна корейска бродерия, която е още един начин да почетем корените си", добави танцьорката.

Така в костюмите на изпълнителите съчетават миналото и бъдещето на Корея, казват танцьорите пред rfa, част от Voice of America (VOA).

В трупата има деца, младежи и възрастни. Ким например е облечен като владетел от 14-век. Мъжът танцува заедно с децата си. "За тях това не са просто танци. Това е една своеобразна врата към корейската култура за цялото ни семейство. За децата ми е важно да знаят откъде са дошли родителите им", споделя той.

Още гледайте във видеото.


 
rfa, част от Voice of America (VOA)