Никол Пашинян
Никол Пашинян / БГНЕС
Около 25 000 души излязоха на протест днес в Ереван с искане за оставката на арменския премиер Никол Пашинян, който е под натиск след арменското поражение в конфликта за Нагорни Карабах, воден с Азербайджан, предаде Франс прес.

Протестът е в първия ден на обща стачка по призива на опозицията. Демонстрантите се събраха въпреки студа около сградите на правителството, на няколко министерства и главната прокуратура.

"Това правителство вече не е наше. Неговите решения не са законни и то трябва да си върви", заяви пред протестиращите Ишхан Сагателян, една от водещите опозиционни фигури.
"Никол, предател!", скандираха демонстрантите и развяваха арменски знамена и флага на Нагорни Карабах.

Служители на метрото в Ереван са се присъединили към протестното движение, съобщават опозиционни източници. Вчера синдикат от столичния университет също призова за присъединяване към стачката.

В първия ден на протестите опозицията издигна и палатков лагер на централния Площад на Републиката, срещу сградата на правителството, предаде ТАСС.

Президентът на Армения Армен Саркисян пък призова за предсрочни избори, а до произвеждането им властта да се предаде на правителство на националното съгласие, предаде ТАСС. Премиерът Пашинян заяви, че няма да подаде оставка, защото всяка смяна на правителството трябва да стане чрез избори. Но негови поддръжници вече казаха, че не изключват възможността за предсрочни избори.
БТА