/ БТА
Няколко хиляди души се включиха вчера в демонстрация във Вашингтон, за да призоват за незабавно прекратяване на военните действия в ивицата Газа, предаде Франс прес.

Мнозина от тях развяваха палестински знамена и носеха арабски кърпи за глава. Повечето демонстранти бяха млади хора, като на проявата имаше и много семейства.

Те отправиха призиви за слагане на край на блокадата на ивицата Газа, съобщи кореспондент на АФП. Освен това демонстрантите изразиха недоволството си от подкрепата, която оказват Съединените щати на Израел в конфликта с палестинското ислямистко движение "Хамас", което управлява ивицата Газа и чиито бойци извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава на 7 октомври - атака, която доведе до ответна реакция на Израел, изразяваща се в предприемането на военни действия срещу "Хамас".

Срещу войната в Газа: Хиляди пропалестински демонстранти излязоха в много градове по света

Правителството на президента Джо Байдън изрази своята неизменна подкрепа за Израел след кървавата атака на "Хамас" от 7 октомври. Американското правителство отхвърля призивите за прекратяване на огъня и призовава вместо това за "хуманитарни паузи", отбелязва Франс прес.
В Израел най-малко 1400 души бяха убити при атаката на "Хамас", по данни на израелските власти.
Божидар Захариев/БТА