Хилари Клинтън увеличава преднината си пред Барак Обама
Хилари Клинтън увеличава преднината си пред Барак Обама / netinfo
Сенаторката от Ню Йорк Хилари Клинтън увеличи до 48% популярността си като претендентка за кандидатурата на Демократическата партия за президентските избори догодина. На второ място е сенаторът от Илинойс Барак Обама с 26 процента, сочат резултати от социологическо проучване на Галъп, цитирано от Ройтерс и БТА.

В анкетата участваха 1012 пълнолетни американци след дебатите по въпроси на външната политика между претенденти от двете големи партии. Сред демократите бившата първа дама увеличава популярността си с 8 процента, Обама получава 2 на сто по-малко, трети е Джон Едуардс с 12 на сто.

При републиканците води бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани с 33 на сто, следван от бившия сенатор Фред Томпсън с 21 на сто, сенатора от Аризона Джон Маккейн с 16 процента и бившия губернатор на Масачузетс Мит Ромни с 8 на сто.

На въпрос за отношението само към двамата водещи претенденти демократи участниците в анкетата дават 59 процента подкрепа за госпожа Клинтън и 36 на сто – за сенатора Обама.

Според сп. " Ю Ес Ей тудей" тези резултати показват, че Клинтън е успяла да представи главния си съперник демократ като неопитен във външната политика. В дебатите преди две седмици Обама каза, че ако бъде избран за президент, ще се срещне с лидери като президентите на Иран Махмуд Ахмадинеджад и на Венецуела Уго Чавес. Отговорът на Клинтън бе, че няма да направи подобно обещание, защото не иска да бъде използвана за пропагандни цели.

Според голямо мнозинство от участвалите в анкетата демократи и привърженици на Демократическата партия Клинтън ще се справи по-добре като президент от Обама в борбата с тероризма, войната в Ирак и отношенията с враждебни държави.