Гърция трябва да ратифицира спасяването си до края на годината
Гърция трябва да ратифицира спасяването си до края на годината / снимки: Reuters; БГНЕС

Гърция е длъжна да ратифицира втория европейски спасителен пакет за нея до края на годината, заяви тази вечер говорителят на гръцкото правителство Илиас Мосиалос, цитиран от Франс прес.

Мосиалос увери, че партньорите на страната "няма да я чакат" повече. "Според неподлежащия на предоговаряне график (за изпълнение на) решението на Европейския съвет, новото кредитно споразумение трябва да бъде одобрено с гласуване в парламента преди края на 2011 г. не можем да си позволим да загубим и един ден", подчерта той.

Мосиалос съобщи, че представи своя проект за бюджета за 2012 г. преди 20 ноември, с идеята той да бъде гласуван преди 22 декември.

Това изявление на говорителя на гръцкото правителство поддържа позицията на премиера Георгиос Папандреу, че съставянето на преходен коалиционен кабинет е по-добър вариант от предсрочните парламентарни избори за изваждането на страната от кризата, отбелязва АФП.

Вторият спасителен пакет за Гърция, който ще е в размер на 130 милиарда евро, бе договорен на извънредната среща на върха на ЕС на 26 октомври, припомня БТА.

Гръцкият кабинет ще се събере утре на неофициално заседание, предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник, пожелал анонимност. Премиерът Папандреу обяви днес, че започва консултации за съставяне на коалиционно правителство.

Гръцкият президент Каролос Папуляс ще покани незабавно на срещи лидерите на политическите партии, за да обсъдят възможности сътрудничество, предаде Франс прес, като се позова на комюнике на правителството. Папуляс предприема този ход по инициатива на премиера, който има за цел формирането на коалиционен кабинет. За момента не е насрочена среща на лидерите на всички основни политически партии и държавният глава засега възнамерява да разговаря с тях един по един, уточни източник от президентството. Представител на правителството съобщи по-рано, цитиран от Франс прес, че Папуляс ще покани на среща лидерите на основните политически сили, но не посочи кога може да се очаква тя. Гръцкият президент ще се срещне първо утре по обед с председателя на основната опозиционна сила в страната - консервативната партия Нова демокрация - Андонис Самарас (на снимката).

"Въпросът е да узнаем дали Самарас има за цел да подкрепи това национално усилие или само си търси алиби", отбеляза Илиас Мосиалос. По-рано днес опозиционният лидер отклони отново поканата на премиера за коалиционно правителство. В същото време той не отхвърли открито идеята за започване на диалог и настоя за незабавни избори.

Гърция трябва да ратифицира спасяването си до края на годината
netinfo

Изненадващо в понеделник (31 октомври) гръцкият премиер Георгиос Папандреу обяви, че в началото на 2012 г. ще се организира референдум по спасителния план, който мъчно бе приет в Брюксел на 27 октомври, и че ще поиска вот на доверие в парламента. През нощта правителството на извънредно заседание одобрява единодушно организирането на референдума и решението на премиера да поиска вот на доверие.

В сряда Папандреу се срещна с ръководителите на Франция, Германия, ЕС и МВФ, в навечерието на срещата на върха на Г-20. Европейците настояха Атина да се произнесе за оставането си в еврозоната на референдума, който е изтеглен за началото на декември.

В четвъртък петима гръцки министри, сред които този на финансите Евангелос Венизелос, се обявиха против референдума, а редица видни дейци на управляващата партия ПАСОК поискаха да се сформира правителство на националното единство. На извънредно правителствено заседание Георгиос Папандреу отказа да подаде оставка.

Същия следобед лидерът на дясната опозиционна партия Нова демокрация Антонис Самарас предложи да се сформира временно преходно правителство, за да се ратифицира европейското споразумение за финансова помощ и да се произведат предсрочни парламентарни избори. Папандреу пък изрази готовност да оттегли проекта си за референдум. По-късно същия ден той призова и всички политически партии да сформират коалиционно правителство, за да се възстанови стабилността, а след това да се задвижи процедурата за предсрочни избори.

Броени часове преди рискования вот на доверие в парламента Венизелос обяви, че Гърция официално се отказва от намерението за референдум. Премиерът пък се ангажира още от събота да започне работа по сформирането на коалиционно правителство, а часове след това печели и вота на доверие в парламента с минимална разлика - 153 на 145 гласа.

Гърция трябва да ратифицира спасяването си до края на годината
netinfo