Гърция иска ЕС да намери равновесие в отношенията си с Русия
Гърция иска ЕС да намери равновесие в отношенията си с Русия / DarikNews
Европейският съюз трябва да постигне равновесие в отношенията си с Русия. Това заяви гръцката министърка на външните работи Дора Бакоянис в навечерието на извънредното съвещание на Евросъюза в Брюксел, посветено на руско-грузинската криза.

„Вече заявихме, че Русия е партньор на Европа, че ролята й е важна и следователно трябва да намерим чрез диалог по същество равновесие в нашите отношения”, казва Бакоянис в интервю за вестник "Елефтеротипия".

Тя смята, че ЕС трябва при всички случаи да наблегне на зачитането на някои принципи като териториалната цялост.

Гърция е против признаването на независимостта на Южна Осетия и Абхазия, а също и на Косово. Атина настоя да се използва всеки канал, предоставен от институционализирания диалог НАТО-Русия, за да се намери решение на кризата.

Гърция е в деликатна позиция по отношение на грузинската криза - между зачитането на официалната позиция на ЕС и привилегированите си отношения с Русия. Атина и Москва укрепиха отношенията си през последните години: двете страни участват в няколко енергийни проекта в района, сред които строителството на петролопровод между Черно и Егейско море и руско-италианския газопровод Южен поток за доставка на руски газ за Европа.