/ БГНЕС
Петима гвардейци припаднаха днес заради жегата на парада по повод рождения ден на британската кралица Елизабет Втора в Лондон. Това съобщи говорителка на сухопътните войски на Обединеното кралство, цитиран от ТАСС.
 
Можем да потвърдим, че по време на парада по случай рождения ден на кралицата няколко войници изгубиха съзнание, посочи говорителката, като допълни, че денят е бил изключително топъл.
 
СНИМКИ: Тържествен парад за рождения ден на Елизабет II

По думите й пострадалите военни незабавно са получили вода и им е била оказана професионална медицинска помощ.
 
Информацията за това, че припадналите гвардейци са точно петима бе разпространена от агенция Прес асосиейшън и изданието "Дейли експрес". Вестникът разпространи снимки с лежащи на земята войници и строени край тях техни колеги. На други снимки се вижда как на пострадалите се оказва помощ и един е изнасян на носилка.
 
Кралица Елизабет Втора връчва ордени на звезди за рождения си ден

Днес по време на парада температурата в Лондон достигна 27 градуса, което е доста висока стойност за британската столица.
 

БГНЕС
 


На 91 години Елизабет Втора продължава да изпълнява официалните си задължения, но в последните години ограничи многобройните си ангажименти. По силата на традиция, датираща от 1748 г., британската кралица отбелязва всяка година рождения си ден два пъти: на истинската дата 21 април и с официално честване, което обикновено се пада във втората събота на юни.
 
От 1974 г. официалният рожден ден се празнува в интервала 11-17 юни, тъй като в този период има малка вероятност за валежи, които да попречат на тържествата.
БТА