Густав достигна бреговете на Луизиана
Густав достигна бреговете на Луизиана / снимкa: БГНЕС

Ураганът Густав достигна брега на американския щат Луизиана, западно от Ню Орлиънс. Властите се надяват, че дигите ще удържат напора на бурята, която отслабна до втора степен със скорост на вятъра 117 километра в час. Близо 2 милиона души бяха евакуирани от най-опасните райони в южните щати на САЩ заради урагана Густав, който удари бреговете на Луизиана. Ураганът може да причини покачване на водите на морското равнище в Мексиканския залив. Това ще нанесе на Ню Орлиънс същите поражения, които преди три години нанесе ураганът Катрина, предупредиха експерти. Петролните компании в Мексиканския залив преустановиха добива.

След евакуацията Ню Орлиънс прилича на призрачен град. На някои от колите, които напускаха града, имаше надписи „Густав, ти нищо не можеш да ни отнемеш, защото Катрина ни отне всичко”, предаде CNN. Кметът на Ню Орлиънс Рей Нейгън нарече урагана Густав „бурята на века”.

„Трябва да се страхувате, трябва да сте загрижени, трябва моментално да се разкарате от Ню Орлиънс. Това е бурята на века. Никой не се съмнява, че ураганът ще достигне четвърта категория с вятър от 150 мили/час, а може би и повече. Всеки един от вас, който е евакуиран ще бъде прибран у дома с кола, влак или самолет, щом опасността премине”, каза кметът на Ню Орлиънс.

„Разговарях с шерифа, искам да предупредя, че всеки, които се мотае из града и плячкосва, отива директно в затвора”, добави Рей Нейгън.

Заради урагана кандидат-президентът Джон Маккейн отмени повечето от събитията, свързани с откриването на Националната конвенция на републиканците. Президентът Джордж Буш и вицепрезидентът Дик Чейни вече заявиха, че няма да участват в конгреса и, че ще насочат усилията си върху преодоляването от последствията на тропическата буря.

Корабът „Смолян", който е собственост на Параходство „Български морски флот", се намира в района на урагана Густав, но няма никаква опасност за неговия екипаж. Това заяви за Дарик пресаташето на дружеството Владимир Константинов. Той уточни, че корабът „Смолян" е на около 150 мили от урагана. Ето какво още каза пред Дарик Владимир Константинов.

Преди два дни е тръгнал от Хюстън. Сега ураганът върви към Луизиана, а нашият кораб е далеко. Няма никакви проблеми за кораба. Преди два дни капитанът е тръгнал настрани, далече е от мястото, няма никакви проблеми. Корабът си плава съвсем нормално.