Грузия премахна наборната военна служба
Грузия премахна наборната военна служба / Guliver/Getty Images
Грузия премахна наборната военна служба
88036
Грузия премахна наборната военна служба
Грузия премахна наборната военна служба
  • Грузия премахна наборната военна служба
  • Грузия премахна наборната военна служба

Грузия премахва наборната военна служба и ще стане една от първите бивши съветски републики, в които от мъжете не се изисква да са служили в армията. От общо 15 бивши съветски републики военната служба е премахната само в Литва и Латвия. Литва обаче я възстанови неотдавна, а Латвия обмисля да направи същото. Заповедта за отмяна на казармата влиза в сила от 2017 г.

Заповедта за отмяна на наборната военна служба е подписана от министъра на отбраната на Грузия Тина Хидашели. А новината бе съобщена лично от нея при представянето пред грузински и чуждестранни журналисти на свършеното от нея като министър за последната година.

Едно от моите обещания като министър на отбраната,  бе да премахна задължителната военна служба. Службата във Въоръжените сили на Грузия е достойно занимание и би трябвало всички да искат да служат. Но тези който не искат, ние няма да заставям насила. Грузинците вече няма да бъдат принуждавани насила да облекат униформата, заяви Хидашели.

Днес военната служба в Грузия е  задължителна, кадрова и военен резерв. Срокът на задължителната военна служба е 12 месеца, като войниците се събират два пъти годишно - през пролетта и есента. При военна заплаха, срокът на военната служба може да бъде удължен. Всичко това обаче се променя, като указът на министърк на отбраната за отмяна на казармата влиза в сила от 1 януари следващата година.

Грузия се стреми да стане член на НАТО и нейната армия редовно участва в общи учения с американски сили, за да получи необходимия опит за работа със западния Алианс.

Мисията на Грузия в Афганистан е най-голямата от всички страни, които не са членки на НАТО.