Грузия отмени извънредното положение
Грузия отмени извънредното положение / снимка: БГНЕС
Извънредното положение в Грузия, което бе въведено с указ на президента Михаил Саакашвили, бе отменено в 19.00 часа местно време. Преди това българският премиер Сергей Станишев се срещна със Саакашвили в Батуми, за да му предаде посланията на Европейския съюз за настъпилата политическа криза в страната.

Грузинският президент декларира пред Станишев, че ще бъдат проведени демократични и прозрачни избори. Тази вечер Саакашвили назначи нов премиер. Това е 36-годишният Владимир Гургенидзе. Досегашният министър-председател Зураб Ногаидели става председател на предизборния му щаб.

Официалното посещение на премиерът Сергей Станишев в Грузия приключи след срещата му с президента Михаил Саакашвили. Двамата разговаряха на работен обяд в Батуми, столицата на автономната област Аджария. Министър-председателят окачестви разговорите си с грузинския

президент като много открити и изрази удовлетворение от факта, че Саакашвили е демонстрирал желание наблюдатели от ОССЕ да пристигнат в страната, за да проследят не само деня на изборите, а цялата предизборна кампанията до 5 януари.

Грузинският президент отхвърли твърденията на опозицията за масови арести на техни лидери и категорично заяви, че Грузия не може да направи каквото и да е недемократично. По думите му нито един опозиционен лидер не е в ареста, а ако някой е попаднал там, то е резултат от гражданските вълнения, при които е имало пострадали полицаи.

По-рано в столицата Тбилиси Сергей Станишев се срещна с четирима от лидерите на опозицията. Пред журналисти кандидатът за президент на обединената опозиция Леван Гачечиладзе съобщи, че вчера са извършени масови арести в цяла Грузия, в резултат на което 150 опозиционисти са в ареста.

Според него демократични избори в Грузия не могат да бъдат проведени без да има свобода на медиите, затова няма да е достатъчно, че в страната ще пристигнат международни наблюдатели. С отмяната на извънредното положение в страната от тази вечер се възстановява и излъчването на радио и телевизионните програми.