Говорител на ЕК коментира съобщението за евентуални финансови санкции
Говорител на ЕК коментира съобщението за евентуални финансови санкции / netinfo

Важно е да се прави разлика между процеса на мониторинг и сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи и процеса, свързан с разпоредбите, засягащи страните членки на Европейския съюз по отношение на фондовете на съюза в области като земеделието, заяви говорителят на Европейската комисия Марк Грей.

Той бе помолен за разяснения във връзка с информация на Ройтерс, според която Европейската комисия обмисляла спиране на част от финансовите помощи от Европейския съюз за България заради корупция и лошо управление. Агенцията цитира "високопоставен източник от Европейската комисия", че тя вероятно щяла да задейства поне една от финансовите предпазни клаузи, "за да покаже на данъкоплатците в Европейския съюз, че защитава интересите им, и за да окаже натиск над София да засили борбата с корупцията и да подобри управлението".

Марк Грей подчерта, че механизмът за контрол и сътрудничество във връзка с напредъка в "проблемните области" , посочени от Европейската комисия на България, не предполага и не включва никакви финансови санкции. Такива санкции могат да бъдат наложени при установяване на проблеми, свързани с усвояването на структурните фондове на Европейския съюз, например лошо управление, но това е съвършено различен въпрос, който няма нищо общо с механизма за контрол и сътрудничество.