/ iStock/Getty Images
Южна Америка е една от засегнатите контитенти в света по този показател
Повече от една трета от смъртните случаи, свързани с горещини, по света всяка година са пряко причинени от глобалното затопляне, сочат резултати от мащабно изследване, цитирани от Асошиейтед прес и Би Би Си.

Изследователите отбелязват, че още повече хора ще станат жертва на глобалното затопляне, причинено от човешка дейност, с продължаващото нарастване на температурите на планетата.

Десетки учени са участвали в изследването върху смъртните случаи в 732 населени места на планетата за периода 1991г.- 2018 г. и са изчислили, че 37 на сто от тях са в резултат на повишените температури заради причиненото от човешка дейност затопляне. Резултатите са публикувани в сп. "Нейчър клаймът чейндж". Близо 9700 души само в тези наблюдавани градове са намерили смъртта си, а по света са още повече, отбелязва ръководителят на изследването.

Възможно ли е забавянето на глобалното затопляне?

"Тези свързани с горещините смъртни случаи е можело да бъдат предотвратени. Това е нещо, причинено пряко от всички нас", каза Ана Виседо-Кабрера, епидемиоложка от Института за социална и превантивна медицина в университета в Берн, Швейцария.

Най-висок дял в тези случаи е регистриран в градове в Южна Америка. Епидемиоложката посочва Южна Европа и Южна Азия като другите горещи точки с най-висок брой смъртни случаи в резултат на глобалното затопляне.

Начело в мрачната класация е Сао Пауло, Бразилия с най-много свързани със затоплянето смъртни случаи - средно 239 годишно, установява изследването.
БТА