/ ThinkStock/Getty Images
Германският парламент прие пакет от седем закона с нови правила за кандидатстване за убежище, икономическа миграция и депортиране от страната, предаде ДПА.

Вътрешният министър Хорст Зеехофер нарече пакета „повратна точка в миграционната политика на Германия.“

Особено бурни дебати предизвика новият регламент, който предвижда по-строги правила при депортирането на мигранти, чиито молби за убежище са били отхвърлени. Гласуването бе предшествано от бурен дебат с много прекъсвания и лични нападки, отбеляза ДПА.

СЗО призовава за по-добър достъп до медицински грижи за мигрантите в Европа

Зеехофер, който настояваше за по-строгите правила, каза преди началото на заседанието на Бундестага, че "задължението да напуснеш страната трябва да бъде последвано от реално напускане".

Малките опозиционни партии, включително крайната левица (Левите) и Зелените, обвиниха социалдемократите, които са по-малкият партньор в управляващата коалиция, че са подкрепили законопроекта против собствените си принципи.

Испания защити решението си да върне незаконни мигранти в Африка

Новите правила премахват пречките пред задържане в арест подлежащите на депортиране. Те могат да бъдат държани и в обикновени затвори.

Депутатката от Зелените Филиц Полат каза, че това е "черен ден за демокрацията".

Социалдемократът Хелге Линд отхвърли това обвинение и посочи примери за депортиране от провинции, в които Зелените са част от управляващата коалиция.

Лидерите на Германия и Испания обещаха да са единни по въпросите на миграцията

За правилото, което задължава подлежащите на депортиране да бъдат настанени на строго определени места, гласуваха депутатите от консервативния блок ХДС-ХСС, социалдемократите и най-голямата опозиционна партия - антиимигрантската Алтернатива за Германия.

Левите и Зелените гласуваха против, а либералите от Свободната демократична партия се въздържаха.
 
БТА