Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен
Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен / БГНЕС, архив
Министърът на отбраната на Германия Урсула фон дер Лайен отхвърли твърденията на американския президент Доналд Тръмп, че Германия дължи „огромни суми пари“ на НАТО и трябва да плаща повече за отбрана. „Няма данни за регистриран дълг към НАТО“, се казва в изявление на Фон дер Лайен. В него се посочва още, че вноските към НАТО не трябва да се третират като единствен критерий за германските усилия в областта на отбраната.
 
Тръмп: Германия дължи огромни суми на НАТО и на САЩ

Вчера в два туита президентът на САЩ пише, че "Германия дължи огромни суми пари на НАТО и САЩ трябва да получават повече за много силната и много скъпата отбрана, която те предоставят на Германия!".
 
В първия туит той започва с твърдението, че е имал "ОТЛИЧНА" среща с германския канцлер в петък във Вашингтон, за разлика от това което мнозина наблюдатели описаха като обтегната среща, подчертала различията между двамата ръководители особено в областта на търговията и имиграцията.

Тръмп подкрепя НАТО, но прикани Меркел да увеличи разходите за отбрана

Американският президент Доналд Тръмп и германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС


Меркел увери президента на САЩ, че Германия е увеличила до 2% от брутния си вътрешен продукт (БВП) дела на военните разходи.

Германският канцлер Ангела Меркел
БГНЕС

  Тръмп допусна грешка на езика: Ние сме много могъща компания...страна

В петък Меркел и Тръмп се срещнаха за първи път откакто американският президент встъпи в длъжност.
Фокус, БТА