Германски инженер осъден за шпионаж в полза на Русия
Германски инженер осъден за шпионаж в полза на Русия / netinfo

Мюнхенски съд даде 11 месеца затвор условно на немски авиационен инженер, защото предал на руското разузнаване секретна техническа информация, предаде БГНЕС.

Осъденият, който фигурира в официалното съобщение като „Вернер-Франц Г.“, работел за компанията „Eurocopter“ – клона за вертолети на френско-германския космически концерн „EADS“. Той признал, че е шпионирал през последните две години. По данни на следствието Вернер няколко пъти се срещал в Германия, Австрия и Хърватия със служител на руското разузнаване и му предал ръководство за експлоатацията и други материали за няколко вида хеликоптери, като получил за тези данни около 13 000 евро.

Адвокатът на подсъдимия твърдеше, че данните, продадени от клиента му, нямат голяма стойност и са били за вертолети за граждански цели. Официална представителка на „Eurocopter“ също заяви, че подсъдимият не е нанесъл сериозни щети на компанията. Съдията се съгласи с доводите и квалифицира дейността на инженера като промишлен, а не военен шпионаж. В противен случай присъдата би била много по-тежка. Максималното наказание за шпионаж в Германия е пет години затвор.

Неуспелият чужд агент ще трябва да преведе в хазната получените 13 000 евро. Според представители на съда той се разкаял и е посочил на контраразузнаването името на човека, с когото се е срещал. Руснакът обаче не е можело да бъде подведен под отговорност, защото се е ползвал с дипломатически имунитет. През май германското контраразузнаване публично оповести тревогата си за нарастващите мащаби на руския промишлен шпионаж. По думите на представители на специалните служби за целта се използват както завербувани агенти, така и интернет-технологии.