Германия, Русия и Франция поздравиха новоизбрания генсек на ООН
Германия, Русия и Франция поздравиха новоизбрания генсек на ООН / Guliver/Getty Images

Ангела Меркел, която е начело на изпълнителната власт в Германия и президентите на Франция и Русия Франсоа Оланд и Владимир Путин поздравиха поотделно избрания следващ генерален секретар на ООН Антониу Гутериш.

Антониу Гутериш официално ще е новият генерален секретар на ООН

Канцлерът на Германия увери Гутериш, който ще заеме поста с настъпването на новата 2017 г., че ще има подкрепата на Германия.

Франсоа Оланд топло приветства Гутериш и изрази надежда, че при него ООН ще стане "силна и ефективна", като не пропусна да изрази радостта си, че португалецът владее съвършено френски език.

Руският президент, освен традиционната поздравителна телеграма, в специален разговор е приветствал лично следващия генерален секретар на ООН.

Гутериш - проевропейският политик, умерен социалист и католик

Антониу Гутериш, който поема поста генерален секретар на ООН от 2017 г., призова на първата си пресконференция след утвърждаването му от Общото събрание в четвъртък, ключовите играчи да преодолеят различията си по конфликта в Сирия.

Гутериш изрази решимост да се бори както с терористите и екстремистите, така и с популизма и ксенофобията, които взаимно се подсилват в екстремизма си.

Източник: БГНЕС