Германия обеща 1 млн. евро на палестинците от Ивицата Газа
Германия обеща 1 млн. евро на палестинците от Ивицата Газа / БГНЕС

Германия обеща един милион евро за палестинските бежанци в Ивицата Газа. Това съобщи в Рамала германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА. Дарението ще бъде изпратено на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци (UNRWA). Германия вече е отпускала значителни финансови помощи на палестинците – двустранно или чрез ЕС, отбелязва ДПА.

Преди това, при посещение в Тел Авив, Щайнмайер обсъди възможността за европейски санкции срещу Иран, ако Техеран продължи да развива ядрената си програма, предаде Франс прес. "Позицията на Германия не се различава от тези на САЩ или на други европейски държави. Ако Иран откаже да даде отговори, ще трябва да обмислим възможността да се приемат европейски санкции", които ще се прибавят към вече приетите в ООН, заяви Щайнмайер на пресконференция с израелската си колежка Ципи Ливни.

Той припомни, че Иран има срок до средата на декември да отговори на въпросите на международната общност за ядрената му програма. Западните държави подозират, че тази програма е с военен характер, но Техеран отрича. Щайнмайер бе приет от израелския премиер Ехуд Олмерт, който заяви, че разчита на силна подкрепа от Германия за нови санкции срещу Иран с цел възпиране на ядрената му програма.