/ ThinkStock/Getty Images
Германия въвежда трети пол в официалните регистри
98515
Германия въвежда трети пол в официалните регистри
  • Германия въвежда трети пол в официалните регистри
Германското правителство одобри днес въвеждането на трети пол в официалните регистри. Така човек ще има възможност да се вписва като "различен".
 
През ноември Федералният конституционен съд постанови, че на хората трябва да се разреши да бъдат вписвани в регистрите нито като жени, нито като мъже и нареди на властите или да въведат възможност за посочване на трети пол или изобщо да премахнат графата пол. Решението беше по дело, заведено от ищец, чието искане в регистъра на ражданията полът му да бъде променен от женски на интерсексуален или различен, не било удовлетворено.
 
Третият пол - естествено състояние или отклонение?

Досега единствената друга възможност беше квадратчето за пол да се остави празно. По повод правителственото решение министърът по въпросите на семейството Франциска Гифай, която е представител на левоцентристите - по-малкия партньор на консерваторите в управляващата коалиция, заяви: "Това е важна стъпка напред в правното признаване на хората, чиято полова идентичност не е нито мъжка, нито женска".
 
Решението на германското правителство в регистъра на ражданията да бъде добавено квадратче за трети пол с формулировката "различен" изисква и парламентарно одобрение. Ако депутатите одобрят решението на правителството, Германия ще стане първата страна в Европа, признала официално съществуването на трети пол. 
 
Германия първа в Европа ще признае съществуването на трети пол?

В Австрия през юни Конституционният съд постанови, че властите трябва да позволят в официалните регистри да бъдат вписвани лица с пол, различен от мъжкия и женския, ако желанието им е такова. Съдът обаче постанови, че няма нужда да се променя съществуващото законодателство, защото в него не е изрично упоменато, че полът на хората трябва да бъде само мъжки или женски.
 
През май Франция отхвърли термина "неутрален пол", предложен в молбата на лице, родено без пенис и без вагина, напомня АФП.
 
Какво е трети пол? (ВИДЕО)

Междувременно Унгария забранява джендър изследванията в университетите. "Никой не иска да прави проучвания по пол, така че не е нужно да се упражнявате. Такива теми подкопават основите на християнското семейство" - с тези думи вицепремиерът на Унгария Жолт Шемиен обяви плановете на правителството да забрани джендър изследванията в университетите.
 
Проектът бе представен още в края на миналата седмица, а на висшите учебни заведения бе даден срок от 24 часа, за да изложат възраженията си по документа.
 
Променят ли се джендър ролите в България?

В Унгария магистърски курсове за джендър изследвания предлагат два университета - държавният "Лоран Йотвьош" и частният американски Централноевропейски университет. Във всяка от програмите се приемат около 20 студенти. И двата ВУЗ-а се намират в Будапеща. Преподавателите разкритикуваха планираното им премахване от учебните планове като недопустима намеса в свободата на преподаване и изследване.