Генералният директор на МААЕ се срещна в Техеран с Ахмадинеджад
Генералният директор на МААЕ се срещна в Техеран с Ахмадинеджад / снимка: БГНЕС
Генералният директор на Международната агенция за атомна енергия /МААЕ/ Мохамед ел Барадеи се срещна тази сутрин в Техеран с ирански ръководители с цел да спомогне за решаване на въпросите около ядрените дейности на Иран, съобщиха световните информационни агенции.

Барадеи е разговарял тази сутрин с президента Махмуд Ахмадинеджад, както и с главния ядрен преговарящ на Техеран Саид Джалили. Освен иранските ядрени дейности и сътрудничеството между Техеран и МААЕ Барадеи е обсъдил със събеседниците си евентуалното подновяване на дискусиите между Иран и групата на шестте - петте страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН плюс Германия, съобщи иранската агенция Мехр.

Сведения за разговора на Барадеи с Ахмадинеджад засега няма, уточни Франс прес.

Следобед на ръководителя на МААЕ предстои среща с върховния водач на Иран аятолах Али Хаменей, който има последната дума по ядрената политика на страната. Техеран оценява тази среща като изключително важна. Досега аятолахът отхвърляше всяка възможност Иран да прекрати обогатяването на уран, за което настоява Съветът за сигурност.