Сенатът на Франция ще разгледа резолюция, в която парламентаристите призовават властите на страната да признаят независимостта на Нагорни Карабах, публикува в Туитър председателят на републиканците в Сената Бруно Ретайо, съобщава ТАСС.

Турция изпраща турски военни наблюдатели в Нагорни Карабах

"На 25 ноември Сенатът ще разгледа резолюция за признаването от Франция на Република Арцах. Само неговата независимост може надеждно да гарантира правата и свободите на населението на Нагорни Карабах в лицето на турския ислямистки експанзионизъм", каза сенаторът.

Резолюциите на френския сенат имат консултативен характер и изпълнителната власт може да ги вземе под внимание, но не е длъжна да ги спазва. По-рано руският президент Владимир Путин припомни, че „никой, дори Армения, не е признал независимостта на Карабах“.

Според него, от гледна точка на международното право, в наскоро приключилия военен конфликт Азербайджан върна териториите, които цялата световна общност счита за азербайджанска територия.

Ереван и Баку размениха телата на 200 загинали в Н. Карабах

Той каза, че в този контекст е трудно да се обвини Турция в нарушаване на международното право, тъй като „Азербайджан имаше право да избере всеки съюзник, който му предоставя известна помощ“.

В сряда руският външен министър Сергей Лавров и съпредседателите на Минската група на ОССЕ Игор Попов (Русия), Стефан Висконти (Франция) и Андрю Шафер (САЩ), както и личният представител на действащия председател на ОССЕ Анджей Каспржич, обсъдиха ситуацията в Нагорни Карабах и обсъдиха координацията на по-нататъшните усилията за посредничество на трите държави.
БГНЕС