Владимир Путин
Владимир Путин / Gulliver/Getty Images
Руският президент Владимир Путин подписа указ с мерки за поддържане на мира в Нагорни Карабах. Документът бе публикуван днес на официалния сайт на Руската федерация за правна информация, предаде ТАСС.

Указът е подписан в съответствие с постановление 355 на Съвета на Федерацията за използване на руските въоръжени сили извън границите на страната и с цел запазване на режима за прекратяване на огъня и поддържане на мира в Нагорни Карабах въз основа на съвместната декларация от 9 ноември на руския президент Владимир Путин, азербайджанския му колега Илхам Алиев и арменския премиер Никол Пашинян.



Според указа в Нагорни Карабах ще бъде изпратен руски военен контингент, наброяващ 1960 военнослужещи, за срок от пет години с автоматично удължаване на неговия мандат за следващи петгодишни срокове, в случай че шест месеца преди изтичането му Азербайджан или Армения не обявят намерение да излязат от споразумението. Миротворческият контингент ще бъде разположен в зоната на Нагорнокарабахския конфликт, по протежение на линията на съприкосновение и на Лачинския коридор, отбелязва ТАСС.
БТА