Руски миротворци ще гарантират спазването на примирието в Нагорни Карабах
Руски миротворци ще гарантират спазването на примирието в Нагорни Карабах / IStock
Армения съобщи днес, че над 2300 нейни военнослужещи са убити в конфликта за контрол на анклава Нагорни Карабах, който приключи със споразумение за мир, в което се утвърждава победата на азербайджанските сили, предаде Франс прес.

"Понастоящем телата на 2317 убити военни, сред които и неидентифицирани трупове, се съхраняват от съдебно-медицинската служба", посочва във Фейсбук говорителят на арменското министерство на здравеопазването Алина Никогосян.

Досега арменските власти съобщаваха за 1339 убити военни и за 50 убити цивилни в боевете в Нагорни Карабах, започнали на 27 септември.

Азербайджан съобщи само за 93 убити цивилни, но не съобщи колко негови военни са загинали в сраженията.

Двете страни подписаха споразумение за мир под егидата на Москва. Съгласно условията на договора Азербайджан си връща големи територии в Нагорни Карабах, които бяха под арменски контрол от началото на 90-те години на миналия век, припомня Франс прес.

Новината за това споразумение бе последвана от протести в Армения, като протестиращите и опозицията настояват за оставката на премиера Никол Пашинян.

1383 са загиналите бойци от армията на Нагорни Карабах


Днес Пашинян проведе заседание за Нагорни Карабах с ръководителите на министерството на отбраната, на министерството на външните работи и с генералния щаб на въоръжените сили, допълва ТАСС.

Тази седмица в Нагорни Карабах бяха разположени руски миротворци.

Днес пък руският президент Владимир Путин награди с ордена за храброст тримата членове на екипажа на хеликоптера Ми-24, който бе свален погрешка в небето на Армения, предаде ТАСС. Тримата членове на екипажа загинаха в инцидента.