Азерите въвеждат комендантски част в няколко района от Нагорни Карабах
Азерите въвеждат комендантски част в няколко района от Нагорни Карабах / IStock
В районите от Нагорни Карабах, които преминават към Азербайджан, е въведен комендантски част, съобщи РИА „Новости“. Той вече е в сила в град Шуша и в селището Гадрут. Заповедта е издадена от шефа на вътрешното министерство на Азербайджан ген.-полковник Вилаят Айвазов. Полицейски отделения вече поемат новите територии. Те ще осъществяват контрол чрез временни комендатури.

По-рано този месец държавните глави на Русия, Армения и Азербайджан се споразумяха за спиране на бойните действия в Нагорни Карабах от 10 ноември. Около 2000 руски миротворци бяха дислоцирани в райони на областта, а в Армения гражданите възприеха като капитулация подписването на договора.

Според споразумението Армения връща на Азербайджан до 15 ноември Келбаджарски район, до 20 ноември - Агдамски район, а до 1 декември – Лачински район.

По данни на министерството на отбраната на непризнатата Република Нагорни Карабах 1383 бойци са загинали във въоръжения конфликт срещу армията на Азербайджан от 27 септември, който бе прекратен на 10 ноември.