Франция затваря временно посолства и училища в 20 мюсюлмански страни
Франция затваря временно посолства и училища в 20 мюсюлмански страни / Reuters

Франция ще затвори в петък посолствата, консулствата и училищата си в около 20 мюсюлмански страни като мярка за сигурност след публикуванетоo на карикатури на ислямския пророк Мохамед във френски сатиричен седмичник, предаде Франс
прес.

Петък е денят на традиционната седмична молитва в мюсюлманските страни.

"От съображения за сигурност посолствата, консулствата, културните центрове и училищата ще бъдат затворени в двадесетина страни от региона", съобщи говорителят на френското външно министерство Филип Лалио. Той уточни, че няма информация за конкретна заплаха, пише БТА.

"Предпочитаме да реагираме превантивно. След това ще адаптираме мерките в зависимост от развоя на ситуацията", добави той.

По-рано днес посолството на Франция в Джакарта обяви временното затваряне на всички френски учреждения в Индонезия - страната с най-многобройно мюсюлманско население в света.

Десетината френски учебни заведения в Тунис ще бъдат затворени от днес сутринта до понеделник сутринта, съобщи френското посолство в Тунис. То поиска от туниските власти да подсилят охраната му.

Посолството уточни, че мярката е превантивна и не е получавало заплахи.

Френската общност в Тунис наброява около 30 000 души. Там ходят на училище около 3000 френски деца.

Пакистан обяви петък за национален празник в чест на пророка Мохамед и в отговор на спора за излъчването в интернет на американски антиислямски филм.

"Петък ще е празничен ден, за да изразим любовта си към пророка", заяви висш пакистански представител. Той уточни, че решението е взето на правителствено заседание.

Около 500 пакистански адвокати успяха да преминат първата врата на дипломатическия анклав в Исламабад. Това е зона с повишена степен на сигурност, където се намира посолството на САЩ.

Адвокатите протестираха срещу американския антиислямски филм, който осмива пророка Мохамед.

"Готови сме да пожертваме живота си за пророка", скандираха адвокатите. Те държаха транспаранти с надписи като "Влюбени в пророка", "Смърт на богохулника" и "Приятелите на САЩ са предатели".

Демонстрантите проникнаха през първата врата на дипломатическия анклав, където се намират редица посолства, сред които това на САЩ, под погледа на около 200 полицаи от силите за борба с безредици с палки и щитове.

Водачите на протеста спряха групата пред втората врата на анклава и призоваха пакистанското правителство да експулсира американските дипломати в Пакистан.

"Правителството трябва да спре политиката на помиряване със САЩ", заявиха адвокатите, които напуснаха мирно. По време на демонстрацията бе изгорено американско знаме.