Франция e представила доказателства за използването на зарин в Сирия
Франция e представила доказателства за използването на зарин в Сирия / Gulliver/Getty Images

Франция представи доказателства за използването на газ зарин в Сирия, "които задължават международната общност да действа", заяви президентът Франсоа Оланд, цитиран от Франс прес.

В същото време Оланд подчерта, че тези действия могат да бъдат само в рамките на международното право, когато бе попитан за възможна военна намеса в обхванатата от кръвопролитен конфликт близкоизточна държава.

Като се спря на подготвяната международна конференция за Сирия, той призова за засилване на натиска върху режима в Дамаск и неговите съюзници.

Френският президент направи това изявление, след като получи наградата на ЮНЕСКО "Феликс Уфуе-Боани" за решението да предприеме военна интервенция в Мали през януари в подкрепа на постигането на мир в западноафриканската страна, отбелязва БТА.

Според Франция силите на режима на сирийския президент Башар ал Асад са използвали със сигурност нервнопаралитичния газ зарин. "Премината бе една линия" и "всички опции са на масата", предупреди вчера френският министър на външните работи Лоран Фабиюс.