Той ще остане завинаги в сърцата на всички като "Ас на асовете" - Франция отдаде национална почит на Жан-Пол Белмондо, предаде Франс прес.

Любимият актьор почина в понеделник на 88-годишна възраст.

Почина актьорът Жан-Пол Белмондо

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


На тържествената прощална церемония начело с президента на Франция Еманюел Макрон в двора на мемориалния комплекс Дом на инвалидите, където е инсталиран огромен портрет на усмихнатия Белмондо, се събраха близки на актьора, негови колеги, политици.

Сред тях бяха премиерът Жан Кастекс, директорът на кинофестивала в Кан Тиери Фремо, носителят на "Оскар" Жан Дюжарден, актьорите Гийом Кане, Марион Котияр, Сами Насери, певецът Патрик Брюел, бившият президент на Франция Франсоа Оланд и спътницата му, актрисата Жюли Гайе.
 



Шестима внуци на Белмондо се включиха в прощалната церемония.

От името на семейството говори 27-годишният актьор Виктор Белмондо.

"Благодаря, че ни подари толкова много радост. Вярваме, че сега се усмихваш, както винаги си правил. Слънцето не гасне. Мислим за теб, обичаме те", каза младият Белмондо.

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


Президентът Еманюел Макрон нарече Белмондо "герой, преживял хиляди животи на екрана".

"Той беше влюбен във Франция. Със своето изкуство той непрекъснато покоряваше нова публика. Белмондо е безсмъртен, защото предаде изкуството си на ново поколение актьори", каза държавният глава.

"Скъпи Жан-Пол, въпреки тъгата ни, ние се усмихваме, защото знаем, че си с нас", допълни Макрон.

След словото на президента в чест на носителя на Ордена на Почетния легион беше изсвирен френският химн "Марсилеза". Гвардейци след това вдигнаха ковчега и го пренесоха през двора на мемориалния комплекс под под акомпанимента на "Chi Mai" - музиката, композирана от легендарния Енио Мориконе за филма "Професионалистът".

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


По традиция участниците в церемонията и многобройните парижани и почитатели от страната, събрали се около Дома на инвалидите, изпратиха актьора с продължителни овации.

От Елисейския дворец възложиха на телевизионния водещ и продуцент Тиери Ардисон да подготви видеопрограма с откъси от най-добрите филми на актьора, която беше показана на гигантски екрани.

"Отиде си онази част от живота ми в киното, която започнахме заедно преди 60 години", каза друга легенда на френското кино, Ален Делон, който не можа да присъства на прощалната церемония по здравословни причини. "Когато мисля за Жан-Пол, мисля, че съм загубил брат си", сподели известният режисьор Клод Льолуш.



Певицата Мирей Матийо нарече Белмондо "символ на Франция, подобно на Айфеловата кула". Изпълнителката определи кончината му като огромна загуба за света на френската култура.

Първите поклонници се събраха отрано за тържествената церемония в мемориалния комплекс Дом на инвалидите. От сутринта чакаше да се прости със своя идол 66-годишната пенсионерка Брижит Рату от Льо Ман, която сподели: "Пристигнах в 7 часа сутринта. За мен е важно да съм тук, сякаш за да се сбогувам със стар другар, когото познавам още от тийнейджърските си години". Друг почитател, Жерар, каза, че "за нищо на света не би могъл да пропусне" да се прости с актьора от филма "Лудият Пиеро".

В ранния следобед пред мемориалния комплекс вече се беше извила опашка от 200 души. В двора му бяха допуснати 1000 души, снабдени със здравни пропуски.

Погребението на Жан-Пол Белмондо ще бъде в петък сутринта в църквата Сен Жермен де Пре в Париж. То ще е в тесен семеен кръг според желанието на 58-годишния му син Пол Белмондо.

поклонение Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


Въпреки че от 2001 г. Белмондо рядко се снима във филми, той си остава един от най-популярните екранни идоли на Франция.

Жан-Пол Белмондо става известен с филма "До последен дъх", влязъл в златните страници на световното кино. През 70-те години, в апогея на своята слава, Белмондо се снима в екшъни и комедии. Всички каскади във филмите си изпълнява сам ("Животното", "Ас на асовете", "Професионалистът" и др.) Образът на симпатичния млад бунтар с неотразима усмивка, пресъздаден от актьора, става обект на подражание сред европейската младеж в онези години.

Жан-Пол Белмондо
БТА


Жан-Пол Белмондо се е снимал в над 80 филма. Актьорът е работил с плеяда известни режисьори от ранга на Жан-Люк Годар, Клод Льолуш, Марсел Карне, Жан-Пиер Мелвил. Мелвил определя Белмондо като най-голямото откритие на френското кино след Жерар Филип.

Не по-малко забележителни са и театралните постижения на актьора. Той е удостоен с много награди, сред които и Орденът на Почетния легион "За заслуги в областта на изкуството и литературата".

Жан-Пол Белмондо
БГНЕС


През 2008 г., след дълга пауза, Жан-Пол Белмондо се снима във филма "Човек и куче", създаден специално за него от режисьора Франсис Юстер. За участието си в продукцията Белмондо споделя: "Въпреки че съм се снимал в десетки филми и съм изиграл много роли в театъра, на тези снимки бях по-щастлив отвсякога".

БТА