На 88 години почина френският актьор Жан-Пол Белмондо, съобщи АФП, като се позова на неговия адвокат.
"Той бе много уморен от известно време. Угасна спокойно", съобщи адвокат Мишел Годест пред агенцията.
Жан-Пол Белмондо е починал днес в дома си в Париж.

Легенда на френското кино, той се е снимал в 80 филма. Незабравими ще останат ролите му във филми като "До последен дъх" и "Гиньоло", в който виси от хеликоптер над Венеция, отбелязва АФП.
 
Белмондо е роден на 9 април 1933 г. в парижкото предградие Ньой-сюр-Сен. Баща му бил скулптор, а майка му - художничка. На младини се увличал от спорта - занимавал се с футбол и тренирал бокс.

През 50-те години на миналия век се ориентирал към актьорството и постъпил в Консерваторията за драматично изкуство, където обаче не бил оценен подобаващо. Един от преподавателите му казал: "Г-н Белмондо никога няма да успее със своето лице на побойник."

Белмондо дебютирал в киното през 1956 г. с участие във филма "Молиер". През 1958 г. привлякъл вниманието на режисьора Жан-Люк Годар, който го поканил да участва в късометражен филм.

Постепенно харизматичният актьор, който често изпълнявал лично своите каскади, се превърнал в един от водещите комедийни и екшън герои на Франция.
През 2001 г. Белмондо претърпя инсулт и дълго време не можеше да ходи и говори. През 2008 г. се върна към киното, а през 2015 г. обяви, че приключва филмовата си кариера.
БТА