/ / iStock/Getty Images
Германия се обявява против „унижаване“ на Русия и е готова заради това да пренебрегне помощта за Украйна, пише американското списание Foreign Policy.

Според експерта от института Хъдсън във Вашингтон Питър Раф, това се доказва от “тайните преговори”, които Берлин уж води с Москва.

„Фактът, че Берлин е наводнен от слухове за тайни преговори с Русия, предполага, че Германия по-скоро би разочаровала Украйна, отколкото да унижи Русия – каквото и да означава това“, пише той.

Анализаторът смята, че германският канцлер Олаф Шолц вероятно споделя позицията на френския президент Еманюел Макрон относно дипломатическото решение на конфликта.
„Разбира се, Шолц не стигна толкова далеч, колкото Макрон, който предложи Украйна да се откаже от част от територията си и предупреди Запада да не „унижава“ Русия. Германската реакция на ескалацията под формата на изграждане на дипломатически възли обаче говори сама за себе си“, отбеляза експертът.

Раф обърна внимание на незначителността на военната помощ, която Берлин предоставя на Киев.

Съобщава се също, че Шолц отстъпва от обещанието си да разположи допълнителни войски в Литва като част от стратегията на НАТО за сдържане на Русия в Балтийските страни.