Светът не трябва да губи време, а да помогне на украинците да възстановят бързо страната си, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Ройтерс.

"Нямаме време за губене, мащабът на разрушенията е поразителен. Световната банка оценява размера на щетите на 350 милиарда евро", каза Фон дер Лайен. Тя добави, че трябва "колкото се може по-скоро" да започне работа международна координационна платформа за възстановяването и Европейската комисия е готова да предостави секретариат за нея.

Първи внесени проекти: Ще одобри ли НС военна помощ за Украйна

"Постоянните руски атаки с дронове представляват поредно най-брутално проявление на войната на Русия срещу Украйна, но също така са знак за отчаянието на Москва", заяви германският канцлер Олаф Шолц на откриването на Берлинската конференция. "Историята на Германия показа, че е възможно една страна да бъде възстановена дори след опустошителна война, затова е важно да се изготви план за бъдещето на Украйна като благоденстваща и демократична страна членка на ЕС и износителка на зелена енергия и високотехнологични стоки. "Тази конференция е за създаването на план "Маршал" за 21-и век", каза Шолц. "Ангажиментът Украйна да стане членка на ЕС е едно от най-значимите геополитически решения на нашето време", добави той.

Украинският президент Володимир Зеленски, който говори пред участниците във форума по видеовръзка, обаче предупреди, че Русия е унищожила над една трета от енергийната инфраструктура на страната му. Той добави, че Украйна все още не е получила "дори един цент" от план за бързо възстановяване на стойност общо 17 милиарда долара.

Зеленски също така призова за международна подкрепа, за да успее Украйна да изпълни бюджета си през следващата година, предаде Франс прес. "На тази конференция трябва да вземем решение, за да запълним дупката в украинския бюджетен дефицит през следващата година", каза той. "Това е много важна сума от 38 милиарда долара… това са заплатите на учителите, лекарите, това са социални помощи, пенсии", добави Зеленски.

Възстановяването на Украйна трябва да започне въпреки че боевете продължават, каза преди началото на конференцията украинският министър на общините и териториалното развитие Олексий Чернишов, предаде ДПА. "Необходимо е нашата комунална, енергийна и жилищна система, да бъдат подготвени за предстоящата зима, която идва много скоро, и в момента това е трудно", добави той.

Седем цивилни загинаха в Украйна, петима са ранени при силна експлозия в Мелитопол

Шолц и фон дер Лайен са домакини на международната конференция в Берлин, на която се обсъжда възстановяването на Украйна. В нея участват международни експерти, както и украинският премиер Денис Шмигал и полският премиер Матеуш Моравецки.
БТА