Финландия отрича за таен радиоактивен товар на изчезналия кораб
Финландия отрича за таен радиоактивен товар на изчезналия кораб / БГНЕС

Финландската служба за ядрена безопасност опроверга слуховете, че на изчезналия кораб с руски екипаж "Арктик сий" имало "таен" товар с радиоактивен материал, предаде Франс прес.

Две седмици след последния официален контакт с кораба, потеглил на 23 юли от Финландия за Алжир, двайсетина страни участват в разследването на неговото изчезване. Руският флот издирва кораба с подкрепата на НАТО. Москва и алиансът координират усилията си, заявил пред Риа Новости руският посланик в НАТО Дмитрий Рогозин.

Полицията в Хелзинки съобщи, че във финландската компания "Солчарт", собственик на изчезналия товарен кораб "Арктик сий", е било получено искане за откуп. Според "Файненшъл таймс Дойчланд" исканата сума е в размер на 1,5 милиона долара.

Едновременно с искането за откупа е било изпратено и предупреждение, че ако сумата не бъде платена, ще бъде застрашен животът на екипажа, съобщи финландската телевизия, позовавайки се на свои източници на информация.

В петък вечерта корабът бил локализиран западно от африканския бряг, край архипелага Кабо Верде, според западни военни източници и властите на островната държава. Днес обаче точното му местонахождение продължава да е неясно, припомня Българската телеграфна агенция. Корабът вероятно вече се намира южно от Кабо Верде, защото се движи с постоянна скорост от 15-20 възела, заявил източник от министерството на отбраната в Прая.

Москва отказва да коментира това местонахождение, но френски военен говорител посочил вчера, че руска фрегата се придвижва в Атлантическия океан на юг, вероятно към кораба.