/ iStock/Getty Images
Финландия и Швеция ще купуват заедно преносими огнестрелни и противотанкови оръжия, предаде Ройтерс, цитирайки финландското министерство на отбраната.

Агенцията отбелязва, че съобщението е било направено днес - деня, когато двете съседни северни държави подадоха съвместно молби за присъединяване към западния военен алианс НАТО.

Двете страни ще засилят сътрудничеството си областта на отбранителното снабдяване, като Финландия ще се присъедини към споразумение за придобиване на противотанкови оръжия от шведския производител "Сааб дайнамикс" - дъщерно дружество на "Сааб", съобщи финландското министерство на отбраната.

То добави, че министърът на отбраната на Финландия Анти Кайконен също така е разрешил подготовката на общо закупуване на леки огнестрелни оръжия, включително винтовки, пушки и оръжия за лична защита.

Споразумението за противотанкови оръжия позволява покупката на ракети, безоткатни оръжия, боеприпаси и друго свързано оборудване и тяхното закупуване изчаква отделни инвестиционни решения.

"Общото снабдяване ще подобри достъпа на Финландия и Швеция до отбранително оборудване от критично значение, тъй като страните ще могат да действат посредством едно и също търговско споразумение", заяви финландското министерство на отбраната.
БТА