Файненшъл таймс:ЕС ще подложи България на най-строго наблюдение
Файненшъл таймс:ЕС ще подложи България на най-строго наблюдение / netinfo

България и Румъния вероятно ще бъдат приети в Европейския съюз на 1 януари 2007 г., но ще бъдат подложени на най-строго наблюдение от ЕС, който може да им наложи правни и финансови санкции, ако не докажат, че се борят сериозно с организираната престъпност и корупцията по високите етажи на властта. Това пише лондонският вестник Файненшъл таймс в уебсайта си.

Очаква се европейският комисар по разширяването Оли Рен и председателят на Европейската комисия Жозе Барозу да предупредят днес българския премиер Сергей Станишев, че страната му ще бъде подложена на небивало наблюдение през следващите месеци, посочва ФТ. Според вестника Рен и Барозу отхвърлили възможността присъединяването на България и Румъния да бъде отложено за 2008 г., защото това ще обезсърчи двете страни да извършват реформи.

„Г-н Станишев ще бъде предупреден в Страсбург, че на страната му може да бъдат наложени предпазни клаузи - санкции, които могат да бъдат задействани след присъединяването към ЕС - ако мониторингът установи, че София не е изпълнила ангажиментите си”, продължава ФТ.

"Според нас най-добрият начин да постигнем целите си е да работим с тях под заплахата с такива мерки", заявил пред ФТ висш служител в Европейската комисия. "По-добре е да се постигнат резултати, отколкото да се отлага членството до 2008 г.", добавил той.

ЕС може да замрази регионалните фондове, възлизащи на милиарди евро, за България и Румъния, ако бъдат установени злоупотреби.

„Ако не се справи с престъпността и корупцията, България може да бъде изключена от сътрудничеството в правната сфера. В такъв случай решенията и присъдите на нейните съдилища няма да се признават в ЕС”.

„Това са най-суровите предпазни клаузи. Те са нещо ново и могат да бъдат задействани по всяко време", заявил източникът, цитиран от ФТ.

"За България се надявахме, че ще постигне конкретни резултати през лятото в борбата с корупцията по високите етажи и в борбата с организираната престъпност, но напредъкът е разочароващ", добавил той пред ФТ.