Европейският парламент посреща новите български депутати
Европейският парламент посреща новите български депутати / netinfo

Европейският парламент ще посрещне тържествено новите български депутати, избрани на състоялите се първи европейски избори в България на 20 май т. г. Българските парламентаристи ще бъдат в сегашния състав на Европейския парламент до следващите редовни избори за евродепутати в Европейския съюз, насрочени за юни 2009 г.

Предвижда се председателят на Европейският парламент Ханс-Герт Пьотеринг да отправи приветствени думи към новоизбраните български парламентаристи в началото на днешната "мини" сесия на парламента, която започва в 16 часа българско време в Брюксел. По-късно той ще ги покани за "семейна снимка" пред заседателната зала в импозантната сграда на Европарламента в белгийската столица.

Новото българско попълнение в Европейския парламент се очаква тук с интерес. В две парламентарни групи - на Европейската народна партия /умерена десница/, най-голямата в парламента, и групата на крайната десница - ще има по-силно българско присъствие след евроизборите в нашата страна на 20 май. По един български депутат по-малко пък ще имат Групите на европейските социалисти /втората по численост в Европейския парламент/ и на либералите и демократите.

В същото време евроизборите в България доведоха до сериозна личностна промяна в досегашното българско представителство в Европейския парламент. Но докато политическото разпределение на това представителство е съвсем ясно, то въпросите за качествата на повечето нови български евродепутати чакат отговор. Досега всички парламентарни групи, в които ще има българи, изразиха надежда, че в тях идват добри и активни парламентаристи от България.

Новоизбраните български депутати ще се включат бързо в работата на Европейския парламент. Това стана възможно благодарение на бързото приключване на задължителните процедури - в България и тук, свързани с изпращането на депутати в парламента.