Евролидерите успокоиха Западните Балкани: преговорите за разширяване на ЕС ще продължат
Евролидерите успокоиха Западните Балкани: преговорите за разширяване на ЕС ще продължат / БГНЕС

Европейските лидери успокоиха колегите си от Западните Балкани, че преговорите за присъединяване на страните им към ЕС ще продължат въпреки решението на Великобритания да излезе от съюза, предадоха световните агенции.

Френският президент Франсоа Оланд, германският президент Ангела Меркел и върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Федерика Могерини проведоха среща в Париж с ръководителите на западнобалканските държави. Оланд, Меркел и Могерини подчертаха своята решимост преговорите за членство да продължат.

Фокс: Свободното движение на хора не бива да е част от сделката на Великобритания и ЕС

"След решението на Великобритания ние трябва да напомним на всички за нашите основни фундаменти и за поетите от нас ангажименти", подчерта френският президент. Той призова да продължат усилията за постигане на стабилност и сигурност в балканските страни.

Нищо не се промени след Брекзита, каза Меркел на западнобалканските лидери.
Те на свой ред казаха пред журналисти, че не се страхуват от последиците от решението на Великобритания да напусне ЕС. Преговорите за присъединяване трябва да продължат, призоваха западнобалканските лидери.

ЕС ще спре да се интересува от България за години, смята Дянков

В срещата участваха ръководителите на Македония, Босна, Косово, Сърбия, Албания и Черна гора - държави от Западните Балкани, които са на различен етап от процеса на присъединяване към ЕС. Освен френския президент, германския канцлер и шефа на европейската дипломация, присъстваха още лидерите на 4 страни от съюза, които проявяват особен интерес към Западните Балкани - Италия, Австрия, Хърватия и Словения.

Източник: БТА