Фокс: Свободното движение на хора не бива да е част от сделката на Великобритания и ЕС
Фокс: Свободното движение на хора не бива да е част от сделката на Великобритания и ЕС / БГНЕС, архив

Кандидатът за лидер на британските консерватори и за приемник на премиерския пост на Дейвид Камерън Лиам Фокс заяви, че принципът на свободно движение на хората не трябва да бъде поставян на масата на преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания след Брекзита, предаде Ройтерс.

"Пределно ясно е, че обществото отхвърля идеята за свободно движение", каза Фокс. Той добави, че ако принципът за свободно движение бъде включен като част от търговската сделка с Брюксел, то това ще бъде възприето като предателство от британския народ.

Плевнелиев: Ще защитаваме правата на българите на Острова при преговорите за Брекзит

Лиам Фокс каза още, че Великобритания трябва да задейства член 50 на Лисабонския договор до края на настоящата година. Задействането на този член поставя началото на процеса за напускане на ЕС.

Фокс добави, че на преговорите за Брекзита Великобритания и ЕС трябва да постигнат споразумение, което ще позволи на европейските граждани да останат във Великобритания и обратното.

Френският премиер кани големите компании от лондонското Сити в Париж

Представяйки и други приоритети, по които ще работи, ако бъде избран за лидер на консерваторите и респективно за премиер, бившият британски министър на отбраната каза, че е необходимо страната му да увеличи своите военни разходи. Той се обяви и за изграждане на трета писта на лондонското летище Хийтроу и за възможно най-бързо взимане на решение за обновяване на британския потенциал за ядрено възпиране, тоест на системите Трайдънт.

МВФ: Несигурността след "Брекзит" е най-голямата заплаха за световната икономика

Фокс е един от петимата консерватори, които се борят да наследят премиера Дейвид Камерън. Останалите кандидати за лидерския пост в Консервативната партия, което автоматично означава и за министър-председател, са Тереза Мей, Майкъл Гоув, Стивън Краб и Андреа Лийдсъм.

България може да стане дестинация за компании, напуснали Великобритания

Списъкът постепенно ще бъде сведен до двама души чрез няколко гласувания в парламентарната група на консерваторите. Първото гласуване е утре, когато ще отпадне кандидатът, събрал най-малко гласове. Когато останат само двама претенденти, ще бъдат произведени вътрешнопартийни избори. Победителят ще бъде обявен на 9 септември.

Източник: БТА