ЕС ще спре да се интересува от България за години, смята Дянков
ЕС ще спре да се интересува от България за години, смята Дянков / БГНЕС, архив

Темите за сигурността, правосъдието и енергийния съюз в България и цяла Източна Европа ще останат на заден план в дневния ред на Европейския съюз след Брекзит и така ще се наложи нашата страна сама да се справя с някои от сериозните си проблеми. Това посочи пред bTV бившият финансов министър Симеон Дянков.

Какви ще са последиците за бюджета на ЕС след Брекзит?

„В следващите 2-3 години ние няма да сме основна тема в ЕС и следователно проблемите в България и Източна Европа няма да са в основния дневен ред. Европейските политици ще мислят как да смекчат удара от Брекзит, как да убедят Великобритания по някакъв начин по-меко да излезе от ЕС, как да не излязат и други държави", посочи той.

Политици и експерти от години коментират, че единствено страхът от спиране на еврофондовете и публични критики от Брюксел действат отрезвяващо на управляващите без значение от партийния им цвят и все пак създават нуждата от поне минимални реформи.

И след Брекзита британските инвестиции в България ще се запазят

Дянков беше категоричен, че случилото се след британския референдум носи само тежести за страната ни, а и за ЕС като цяло. „Това беше напълно неочаквано, до самия край европейските лидери не бяха особено активни в полемиката около Брекзит и някак си се надяваха, че тази буря ще ги отмине. Сега, когато това е факт, виждаме липса на лидерство от европейските институции", посочи ексминистърът.

България може да стане дестинация за компании, напуснали Великобритания

По думите му евентуалното излизане на Обединеното кралство от общността ще забави значително интеграцията на политическо и икономическо равнище (и влизането на нови държави в еврозоната), но освен това и ще блокира за години напред важни общоевропейски политики като работата по общия енергиен съюз. „Това е голям удар върху България, предвид геополитическата ни ориентация, предвид миналите ни доста неуспешни опити сами да се справяме с енергийната си политика", отбеляза Дянков.